Archive for the ‘Waktu biasa’ Category

Pada hari kelmarin, saya membawa isteri dan anak-anak saya ke pekan untuk mengambil myKid anak ke 3 saya yang saya hampir terlupa bahwa ia sudah siap lebih sebulan, saya terpaksa meletak kereta jauh dari pejabat pendaftaran kerana pekan yang sudah sesak dikala tengah hari. Urusan mengambil myKid tidak begitu rumit, kerana saya terus diarah ke kaunter pegawai yang tidak punya pelanggan tika itu, kebetulan tidak ramai pula pelanggan hari itu. Pegawai tersebut sangat peramah, dan mudah senyum, hati saya berasa senang sungguh berurusan dengan beliau. Pegawai tersebut sedang sarat mengandung, begitu juga rakan sejawatnya di sebelah beliau. Tiba-tiba, tanpa diduga, pegawai mengandung yang menguruskan perihal myKid anak saya itu datang kepada saya. Saya tidak mampu berbuat apa-apa kerana mata saya masih membaca beberapa lembaran risalah di atas meja tersebut. Tidak semena-mena pegawai tersebut terus sahaja duduk…

Beliau menyerahkan myKid tersebut dan saya berterima kasih dan berlalu dari kaunternya. Selepas itu saya membawa isteri dan anak-anak saya ke kedai runcit kerana anak lelaki saya baharu bangun dari tidur dan dia lapar katanya. Lantas saya membelikan mereka pisang goreng sebelum saya singgah di kedai runcit tersebut. Selepas menyerahkan pisang goreng tersebut, saya terus ke kedai runcit untuk membeli air minuman.

Kami seterusnya ke kedai alat tulis kerana isteri saya mahu membeli beberapa keperluan alat tulisnya. Isteri saya mulanya mengajak saya ke kedai gambar dahulu kerana dia hendak mencuci gambar sebanyak sepuluh (10) keping, andai dimasa hadapan pelbagai urusan hendak dibuat, tidak perlulah dia tergesa-gesa lagi, tetapi saya bawanya ke kedai alat tulis dahulu, saya pun tidak tahu mengapa. Selepas itu, baharulah saya bawa isteri saya ke kedai gambar. Mujur juga urusan mencuci gambar hanya beberapa minit. Sementara menunggu isteri saya selesai mencuci gambar, saya bermain permainan di dalam telefon bimbit, yakni, Asphalt 8: Airborne. Saya sangat menumpukan sepenuh perhatian kepada permainan tersebut. Anak-anak saya sedang menonton Looney Tunes yang sengaja kami sediakan di dalam kereta agar mereka tidak mati kebosanan.

Selepas itu kami meneruskan perjalanan, tanpa berfikir panjang, saya terus membelok ke taman permainan.

Bukti kami beriadah di taman permainan

isu kemiskinan bandar

Posted: 12 : 01 : 2010 in Waktu biasa

gambar hiasan (courtesy of http://www.kakibisnes.com)

cam skima gila sial, hahahahaha

wife aku baru naik skolah balik last week, dia bz itu ini, aku suka tanya mcm2 pasal budak skolah, isu nye mestila budak skolah darjah 1, tapi dtg isu baru, isu budak baru, ni bukan darjah 1, tapi darjah 2 dan abangnya darjah 5, both of em can’t read, tapi tatau sapa letakkan budak2 tu dalam kelas pandai, bukan nak mengasingkan, tapi kesian la plak kat budak tu pasal budak2 skolah wife aku ni racist skit ngn budak2 yang tak berapa pandai (kakakakakaa)

isu budak tak berapa pandai ni dah biasa dalam culture org melayu, tapi yang aku ting tong, 2 org budak ni asal dari puchong, the situation b4 they got to kampung is in a city, dorang duduk kat bandar, knowing that they can’t read is bothering me so much till now, camna bleh jadi camtu??

aku tak penah kesah berita pasal menteri nak naik taraf certain part of town yang agak tekebelakang, tapi bila dtg crita camni, waw….tak tefikir plak tekebelakng sampai camtu, serupa budak tu duduk kat kampung je, budak kampung lagi pandai dari dorang plak pe, hurm…..nak cakap camna?? kalu dorang tros hidup tak tejaga, tak pandai baca, tak bleh itu, tak bleh ini, parent tak amik kesah, no wonder jadi tak berapa elok besar karang, oh kasihannya anak bangsa

tapi aku still takleh trima budak2 dari bandar tak pandai baca, dah darjah 2 n 5, its sumting else, its not natural

camong mang~

hari2 biasa

Posted: 30 : 07 : 2009 in Waktu biasa
Tags: , ,

dream house (coutersy of static.coolpicking.com/coolpicking.com)

dream house (coutersy of static.coolpicking.com/coolpicking.com)

semalam aku tak on ym, malas, aku gayut ngan wife aku sampai mengantuk, amazingly aku mengantuk pukol 10, dah 2 malam tido awal, nak buat keje pon malas, tapi tadi pagi aku bangun awal la jugak

————————————————————————————–

ouh aku tak crita lagi jiran depan umah aku, yang haritu mengamuk kat jiran sebelah umah aku, kemarin dia mengamuk lagi, aku tgh nak mandi, tu tak jadi mandi, pegi mengintai kejap, dia mengamuk kat umah dia, dia baling sume pasu2 bunga, dia pecahkan kerusi (the funny part is, mula2 dia hentak kerusi plastik tu kat tiang, tu tak pecah, malu kot, dia hentak plak kat lantai, baru pecah), dia buang motor, tu dia marah2, ada plak budak kecik naik basikal slow je lalu depan umah tu sambil tgk, aku takut je budak tu kena tibai, nasib baik tak, apatah dia hangin, maybe dia mabuk lagi kot…malas aku nak layan, aku gi mandi, aku denga jela dia melalut2, tu dia marah sapa tah, jiran jugak kot, dia soh masuk dalam umah, tu dia cabar plak lagi “kau igt kau kuat?? saya lagi kuat!!”…cewah…dah pakai ganti diri kau, pakai saya plak, konflik btol

semalam aku nampak dia berlegar2 kat depan umah dia lagi, carik pasal lagi kot, tapi takde apa2 terjadi, takde point dah kot, kesian tgk kan, tapi takut la jugak neighborhood camtu kan….nak kompol duit cepat, nak beli umah lain, menakutkan je dok kat sini hurm….

rumput depan umah dah mcm hutan dah, bila tah nak potongnya…..