Archive for January, 2010

isu kemiskinan bandar

Posted: 12 : 01 : 2010 in Waktu biasa

gambar hiasan (courtesy of http://www.kakibisnes.com)

cam skima gila sial, hahahahaha

wife aku baru naik skolah balik last week, dia bz itu ini, aku suka tanya mcm2 pasal budak skolah, isu nye mestila budak skolah darjah 1, tapi dtg isu baru, isu budak baru, ni bukan darjah 1, tapi darjah 2 dan abangnya darjah 5, both of em can’t read, tapi tatau sapa letakkan budak2 tu dalam kelas pandai, bukan nak mengasingkan, tapi kesian la plak kat budak tu pasal budak2 skolah wife aku ni racist skit ngn budak2 yang tak berapa pandai (kakakakakaa)

isu budak tak berapa pandai ni dah biasa dalam culture org melayu, tapi yang aku ting tong, 2 org budak ni asal dari puchong, the situation b4 they got to kampung is in a city, dorang duduk kat bandar, knowing that they can’t read is bothering me so much till now, camna bleh jadi camtu??

aku tak penah kesah berita pasal menteri nak naik taraf certain part of town yang agak tekebelakang, tapi bila dtg crita camni, waw….tak tefikir plak tekebelakng sampai camtu, serupa budak tu duduk kat kampung je, budak kampung lagi pandai dari dorang plak pe, hurm…..nak cakap camna?? kalu dorang tros hidup tak tejaga, tak pandai baca, tak bleh itu, tak bleh ini, parent tak amik kesah, no wonder jadi tak berapa elok besar karang, oh kasihannya anak bangsa

tapi aku still takleh trima budak2 dari bandar tak pandai baca, dah darjah 2 n 5, its sumting else, its not natural

camong mang~

Advertisements

S E N G A L ! !

Posted: 04 : 01 : 2010 in Lupa Tag!

aku dari perak tadi pagi pukol 4.45, ujan lebat sampai kat bidor, pastu berenti pastu ujan balik, ujan berenti ujan berenti sampai la kat balakong tadi kol7.15, dengan basah (bia pon dah pakai baju ujan), sejuk, letih mengantuk, tros call lina cakap aku dah sampai, 1st thing dalam kepala nak basuh baju, makan, tido kejap

masuk umah tros tanggal seluar basah masuk washing machine, pastu aku gi korek beg aku yang separa basah, amik sume baju masuk washing machine, basuh baju2 tu sume, pastu aku makan kuey tiaw mak metua aku tapaukan sebelum gerak tadi pagi (kol3 dia bangun masakkan aku kuey tiaw)

memang target aku nak kenyang pastu belingkar, sejuk plak tu, aku slowkan tv pastu aku cuba tido ngn perut penuh dengan kuey tiaw goreng, tgh tido washing machine aku bising2 plak, mesti aku tetinggal duit syiling dalam tu, biakan jela, tapi tak penah plak syiling bunyi kuat gila babi camtu, aku malas gila nak layan, aku tutup tlinga ngn bantal kecik, tapi denga jugak, takut washing machine aku rosak, aku bangunla dengan mata half open

aku stop kejap washing machine, korek2, jumpa duit, 5c, korek lagi, 10c, korek lagi rasa bende besar, “takkan sabun buku kot??” aku fikir camtu mula, tapi aku tak tarik keluar, rasa kat dalam tu, rasa mcm familiar

sekali aku kenal rasa tu, naik tros darah atas kepala, cerah secerah tengah hari mata aku, henfon aku dah betakung air dalam tu!!, panik jugak, bukak segala2 yang bleh tefikir kat kepala, pastu aku jemurkan, meleleh2 air, hurm…..

aku tak larat nak fikir, sendat pala otak akutgk hp tu, takpelah, aku cuba tido lagi, tapi takleh nak tido, aku baring tak sampai seminit pon, aku bangun balik, jam dah kol 8.15, aku slow2 siap nak ke ofis, segala barang dalam beg besar tadi aku transfer masuk beg rutin pegi ofis, mata still berat lagi, pakai jaket, tapi mata kat tv, sambil kutip kunci moto n kunci umah, kepala blank habis

skali lagi pala hotak aku bercahaya dengan halo yang kuat, aku raba2 bontot……WALLET!!!

damn……..