Penamaan anak

Posted: 31 : 12 : 2009 in Lupa Tag!
baby

baby (courtesy of http://z.about.com)

aku tgh chatting dengan member, dia baru kawen, tetiba aku tringat hal aku nak tulis sgt2 lama dah, memberi nama anak

recently aku byk beli buku PA & MA (karangkraf publishing), tgk baby tu baby ni, so adala yang anta surat apa2tah, nnt last surat tu dia mention nama baby dia, makin hari makin canggih nama baby ye, sampai dah tatau apa maknanya dalam islam, dah takde bunyi arab/english/melayu/jawa, secanggih nama seorang alien dari planet lain

aku tak igt la plak nak mention nama apa yang aku baca tu, tapi memang canggih habis, sampai ada nama 4 perkataan, nak panggil apa tu??

kadang2 dengar ceramah kat radio, ada la jugak sebut pasal panggilan kat anak, seeloknya panggil dengan nama penuh atau panggilan yang mendewasakan budak tu, so takdela dia childish atau geek nnt masa dah besar, tapi kalu dah panjangnya 4 perkataan camna nak panggil, let say mohd armikush saidi hashim bin kamal (katakanla), tu dah besar panggil JO, mana dtg tah……..ouh nama aku pon tak best, TANGLONG, mana dtg tah, nak extract huruf A je la dari nama kamal tu, huruf lain dari manatah, kekekekeke

lepas ni, korang takkan jumpa lagi nama ghazali, rashid, ghani, abu, samad, sani, budin, etc yang bunyi cam tak canggih lagi, mungkin ic akan dibesarkan sebab nama yang lebih panjang dari alamat kat bawah tu, atau tulisan dia kecikkan skit, mungkin lepas ni kalu cikgu nak panggil nama penuh sorang budak tu mengambil masa separuh waktu belajar, tu baru sorang murid, kalu dalam tu ada 40murid?? darab setengah jam sorang?? bila la masa nak belajar nya (sori aku exergerate sgt)

letak nama panjang2 pon bukan aku igt, tak mungkin aku je, org lain pon mungkin akan tanya 2 3 kali nama anak tu pasal tak igt, teseliuh lidah nak sebut nama budak tu, kesian dia, letak nama telebih canggih pon kalu budak tu terjal, tak canggih la jugak, nnt korang nak marah budak tu susah, nak panggil nama dia canggih2, panjang2

semuga korang tak terasa hati, aku cuma mmberi pendapat, selebihnya korang bleh fikir sendri, korang pon dah besar, dah tau baik buruk

assalamualaikum!!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s