Archive for December, 2009

Penamaan anak

Posted: 31 : 12 : 2009 in Lupa Tag!
baby

baby (courtesy of http://z.about.com)

aku tgh chatting dengan member, dia baru kawen, tetiba aku tringat hal aku nak tulis sgt2 lama dah, memberi nama anak

recently aku byk beli buku PA & MA (karangkraf publishing), tgk baby tu baby ni, so adala yang anta surat apa2tah, nnt last surat tu dia mention nama baby dia, makin hari makin canggih nama baby ye, sampai dah tatau apa maknanya dalam islam, dah takde bunyi arab/english/melayu/jawa, secanggih nama seorang alien dari planet lain

aku tak igt la plak nak mention nama apa yang aku baca tu, tapi memang canggih habis, sampai ada nama 4 perkataan, nak panggil apa tu??

kadang2 dengar ceramah kat radio, ada la jugak sebut pasal panggilan kat anak, seeloknya panggil dengan nama penuh atau panggilan yang mendewasakan budak tu, so takdela dia childish atau geek nnt masa dah besar, tapi kalu dah panjangnya 4 perkataan camna nak panggil, let say mohd armikush saidi hashim bin kamal (katakanla), tu dah besar panggil JO, mana dtg tah……..ouh nama aku pon tak best, TANGLONG, mana dtg tah, nak extract huruf A je la dari nama kamal tu, huruf lain dari manatah, kekekekeke

lepas ni, korang takkan jumpa lagi nama ghazali, rashid, ghani, abu, samad, sani, budin, etc yang bunyi cam tak canggih lagi, mungkin ic akan dibesarkan sebab nama yang lebih panjang dari alamat kat bawah tu, atau tulisan dia kecikkan skit, mungkin lepas ni kalu cikgu nak panggil nama penuh sorang budak tu mengambil masa separuh waktu belajar, tu baru sorang murid, kalu dalam tu ada 40murid?? darab setengah jam sorang?? bila la masa nak belajar nya (sori aku exergerate sgt)

letak nama panjang2 pon bukan aku igt, tak mungkin aku je, org lain pon mungkin akan tanya 2 3 kali nama anak tu pasal tak igt, teseliuh lidah nak sebut nama budak tu, kesian dia, letak nama telebih canggih pon kalu budak tu terjal, tak canggih la jugak, nnt korang nak marah budak tu susah, nak panggil nama dia canggih2, panjang2

semuga korang tak terasa hati, aku cuma mmberi pendapat, selebihnya korang bleh fikir sendri, korang pon dah besar, dah tau baik buruk

assalamualaikum!!

nasi lemak (gambar aku rembat secara free) {courtesy of penang-vacations.com}

aku dalam fasa mendonlod games n movies sebanyak mungkin, sedaya upaya carik duit lebih dalam masa yang sama, dan usaha sehabis baik protect work2 aku dari kena ciplak….kekekekek

apa point aku??

aku, macam orang lain jugak, nak duit byk2, nak kaya, nak mewah, nak overrated, kalu tak kaya gila pon, atleast berduit…secara amnya, nak duit, tapi dalam masa yang sama aku nak sume mende free, donlod movie free, nak main games free, software free, makan pon kalu bleh nak free, dalam pada masa yang sama aku tanak org amik work aku secara free, sebab nnt aku sakit hati n angggap work aku worth sumting

tapi dalam aku buat keje donlod2 ni, aku abaikan fakta yang org yang hasilkan apa mende yang aku donlod tu pon mungkin sakit hati sebab aku gunakan hasil kerja dia secara free, kalu nak dibandingkan, hasil kerja dia adalah lebih baik dari hasil kerja aku [kalu tak, takkan aku nak donlod], jadi ia lebih mahal berbanding kerja aku yang habis lama buat pon 2 hari (tambah masa malas)

tapi kenapa ah nak duit byk2 tapi nak sume mende free?

apa point ada duit byk2 tapi sume mende nak free?

manusia adalah collector, mungkin duit tu sekadar nak dikumpul dan bermegah2

mungkin tu sebagai kasta sesama manusia lain

oh, aku tgh donlod crita melayu skarang dari blog free dan aku donlod dari rapidshare juga guna akaun free, hasil dari tulisan harini, aku tak tentu lagi berubah menjadi pembeli kepada semua mende, tapi aku tetap persoalkan fakta yang aku nakkan duit, aku nak semua mende free, aku tanak hasil kerja aku kena rompak….kakakakaka…tak adil betul