Tersalah tafsir; undo / redo

Posted: 28 : 07 : 2009 in Lupa Tag!

semalam aku medalami satu sejarah bela diri, yang sebelum ni aku terasa terganggu ngn fakta mmber aku pasal bela diri dia yang sgt best n bela diri lagi 1 ni cuma picisan daripadanya, aku bukan nak crita pasal bela diri kat sini, keadaan fakta yang dia bagi kat aku tu begitu bugging sampai aku sendri buat research ngn beberapa mmber yang aku kenal, hasil research aku dapati maklumat yang aku dapat dari mmber aku yag terasa bela dirinya begita hebat tu adalah bercanggahan dari segi fakta dan sejarahnya

aku berkira2 untuk bagi dia baca artikel yang aku jumpa untuk bagitau dia kebenarannya, aku takut dia tak sedia, tapi aku bagi jugakla sebab aku kesian nampak dia macam kena tipu buta2 / hidup2, so aku panggil dia, aku explain yang mende ni antara aku n dia je, lepas dia baca ni jgn simpan apa2, habiskan kat situ je (aku tanak mende ni jadi racun), dia angguk, aku pon faham dengan wibawa dia sebagai pembela diri, tentulah dia berfikiran lebih matang dan berilmu

dia baca, yearp dia nampak shocking mula2 tu, kemudian dia tesengih2 ke hape mende sume, n dia tak abis baca artikel tu sebab tak tahan kot dengan ke konfiusan fakta yang dia tahu n yang sedang dia trima, ok, tu takpe, kita sentiasa konfius dengan macam2 benda, tu perkara biasa

kemudian, dia tutup n mula critakan kat aku segala mende yang dia tau pasal sejarah kedua2 seni bela diri ni, still bugging aku lagi, sebab rentetan sejarah dia salah, aku tau salah sebab aku buat research, sedang dari apa yang keluar dari mulut dia nampak sgt cuma sambung lidah org yang bercrita pasal crita yang salah ni kat dia (turun secara lisan), tanpa buat lebih resaerch dia tros asume fakta ada pada dia adalah lebih betul

takpe, tu aku tak kisah, tapi aku mula jadi berat sebelah…aaaa let say aku letak camni, bela diri mmber aku yang tak btol fakta ni adalah bela diri A, yang bela diri lagi 1 yang aku buat research ni adalah bela diri B

sekarang aku jadi berat sebelah kat bela diri B sebabnya, budak2 bela diri B tak pernah kutuk mana2 bela diri, penaung, mahupun provoke sapa2, dia tau beberapa fakta dalam bela diri A adalah salah, tapi dia sekadar berdoa supaya dorang faham n kembali ke fakta yang betul, aku jadi tersinggung ngn bela diri A (mmber aku yang salah fakta ni) sebab dia kutuk persatuan n penaung bela diri B ni sungguh2 n still kata fakta dia betul

kesimpulannya, kalu fakta kau betul sekali pun (aku tak penah masuk bela diri, aku takde komitmen kat situ), tapi aku sendri tefikir, kalu kau masuk 1 persatuan yang sgt hebat, berpegang ngn agama, agama is ur root in ur movement…apa yang kau belaja n apa yang dorang ajar sampai kau sgt kutuk org lain?? persatuan kau menggalakkan kau mengutuk ke berfikir dengan rasional…kat sini aku tak paham…so aku jadi berat sebelah, aku jadi tak respek bela diri A sebab amalan anak didiknya tak mencerminkan kebenaran bela diri tu, n aku percaya apa yang aku research adalah btol!! yeah!!

p/s: aku pesan habiskan kat situ, mestila dia tak habiskan kat situ, dia bagitau budak ofis yang fakta artikel tu salah n kutuk some more…ni buatkan aku jadi lagi tak respek, sori dude, u way out of my respectiveness~ cewah…

p/s: aku rasa besalah sebenanya bagi dia baca artikel tu sebab aku harap dia barubah n buat lebih resarch, rupanya tak, dia tembak rambang n bagi tuduhan melulu siap kutuk lagi…hadeh~

Advertisements
Comments
  1. fishballisme says:

    ko tembak dengan senapang gajah je

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s