Archive for July, 2009

hari2 biasa

Posted: 30 : 07 : 2009 in Waktu biasa
Tags: , ,

dream house (coutersy of static.coolpicking.com/coolpicking.com)

dream house (coutersy of static.coolpicking.com/coolpicking.com)

semalam aku tak on ym, malas, aku gayut ngan wife aku sampai mengantuk, amazingly aku mengantuk pukol 10, dah 2 malam tido awal, nak buat keje pon malas, tapi tadi pagi aku bangun awal la jugak

————————————————————————————–

ouh aku tak crita lagi jiran depan umah aku, yang haritu mengamuk kat jiran sebelah umah aku, kemarin dia mengamuk lagi, aku tgh nak mandi, tu tak jadi mandi, pegi mengintai kejap, dia mengamuk kat umah dia, dia baling sume pasu2 bunga, dia pecahkan kerusi (the funny part is, mula2 dia hentak kerusi plastik tu kat tiang, tu tak pecah, malu kot, dia hentak plak kat lantai, baru pecah), dia buang motor, tu dia marah2, ada plak budak kecik naik basikal slow je lalu depan umah tu sambil tgk, aku takut je budak tu kena tibai, nasib baik tak, apatah dia hangin, maybe dia mabuk lagi kot…malas aku nak layan, aku gi mandi, aku denga jela dia melalut2, tu dia marah sapa tah, jiran jugak kot, dia soh masuk dalam umah, tu dia cabar plak lagi “kau igt kau kuat?? saya lagi kuat!!”…cewah…dah pakai ganti diri kau, pakai saya plak, konflik btol

semalam aku nampak dia berlegar2 kat depan umah dia lagi, carik pasal lagi kot, tapi takde apa2 terjadi, takde point dah kot, kesian tgk kan, tapi takut la jugak neighborhood camtu kan….nak kompol duit cepat, nak beli umah lain, menakutkan je dok kat sini hurm….

rumput depan umah dah mcm hutan dah, bila tah nak potongnya…..

semalas yang mungkin

Posted: 29 : 07 : 2009 in Lupa Tag!
aku nak gunting rambut mcm ni (courtesy of www.curly-hair-styles-magazine.com)

aku nak gunting rambut mcm ni (courtesy of http://www.curly-hair-styles-magazine.com)

tadi malam aku bikin kerja skit untuk projek buku penang, nak carik gamba skit je, malasnyaaaaaaaaaaa…aku tido awal tadi malam, pukol9 lebih, duit gaji dah masuk, aku skang dah kat ofis, skang pukol9.37, duit gaji aku dah 3/4 habis 2jam lepas….hurm….tak penah rasa cukup kan?? apsal hah?? kalu tgk pada calculation sume make sense, tapi baki tu cam tak make sense langsung….untung2 ada rezeki nak buat itu ini kan??

——————————————————————————————-

wife aku nak belikan aku hp baru, hp aku tak rosak lagi pon sayang….belikan battery je udeh la….ouh, hujung minggu ni ada family day kat PD, harap2 dapat jumpa yus kat sana, kalu dia balik cuti la

aku tatau nak cakap apa lagi, hari2 makan nasik lemak telur, tapi berat tak tambah tak susut, hesh….nnt balik nak gunting rambut, wife aku cakap aku dah tak hemsem, aku lebih hemsem kalu rambut 1/2 inci, malam ni pasar malam, beli barang dulu kot baru gunting rambut

$$$

Tersalah tafsir; undo / redo

Posted: 28 : 07 : 2009 in Lupa Tag!

semalam aku medalami satu sejarah bela diri, yang sebelum ni aku terasa terganggu ngn fakta mmber aku pasal bela diri dia yang sgt best n bela diri lagi 1 ni cuma picisan daripadanya, aku bukan nak crita pasal bela diri kat sini, keadaan fakta yang dia bagi kat aku tu begitu bugging sampai aku sendri buat research ngn beberapa mmber yang aku kenal, hasil research aku dapati maklumat yang aku dapat dari mmber aku yag terasa bela dirinya begita hebat tu adalah bercanggahan dari segi fakta dan sejarahnya

aku berkira2 untuk bagi dia baca artikel yang aku jumpa untuk bagitau dia kebenarannya, aku takut dia tak sedia, tapi aku bagi jugakla sebab aku kesian nampak dia macam kena tipu buta2 / hidup2, so aku panggil dia, aku explain yang mende ni antara aku n dia je, lepas dia baca ni jgn simpan apa2, habiskan kat situ je (aku tanak mende ni jadi racun), dia angguk, aku pon faham dengan wibawa dia sebagai pembela diri, tentulah dia berfikiran lebih matang dan berilmu

dia baca, yearp dia nampak shocking mula2 tu, kemudian dia tesengih2 ke hape mende sume, n dia tak abis baca artikel tu sebab tak tahan kot dengan ke konfiusan fakta yang dia tahu n yang sedang dia trima, ok, tu takpe, kita sentiasa konfius dengan macam2 benda, tu perkara biasa

kemudian, dia tutup n mula critakan kat aku segala mende yang dia tau pasal sejarah kedua2 seni bela diri ni, still bugging aku lagi, sebab rentetan sejarah dia salah, aku tau salah sebab aku buat research, sedang dari apa yang keluar dari mulut dia nampak sgt cuma sambung lidah org yang bercrita pasal crita yang salah ni kat dia (turun secara lisan), tanpa buat lebih resaerch dia tros asume fakta ada pada dia adalah lebih betul

takpe, tu aku tak kisah, tapi aku mula jadi berat sebelah…aaaa let say aku letak camni, bela diri mmber aku yang tak btol fakta ni adalah bela diri A, yang bela diri lagi 1 yang aku buat research ni adalah bela diri B

sekarang aku jadi berat sebelah kat bela diri B sebabnya, budak2 bela diri B tak pernah kutuk mana2 bela diri, penaung, mahupun provoke sapa2, dia tau beberapa fakta dalam bela diri A adalah salah, tapi dia sekadar berdoa supaya dorang faham n kembali ke fakta yang betul, aku jadi tersinggung ngn bela diri A (mmber aku yang salah fakta ni) sebab dia kutuk persatuan n penaung bela diri B ni sungguh2 n still kata fakta dia betul

kesimpulannya, kalu fakta kau betul sekali pun (aku tak penah masuk bela diri, aku takde komitmen kat situ), tapi aku sendri tefikir, kalu kau masuk 1 persatuan yang sgt hebat, berpegang ngn agama, agama is ur root in ur movement…apa yang kau belaja n apa yang dorang ajar sampai kau sgt kutuk org lain?? persatuan kau menggalakkan kau mengutuk ke berfikir dengan rasional…kat sini aku tak paham…so aku jadi berat sebelah, aku jadi tak respek bela diri A sebab amalan anak didiknya tak mencerminkan kebenaran bela diri tu, n aku percaya apa yang aku research adalah btol!! yeah!!

p/s: aku pesan habiskan kat situ, mestila dia tak habiskan kat situ, dia bagitau budak ofis yang fakta artikel tu salah n kutuk some more…ni buatkan aku jadi lagi tak respek, sori dude, u way out of my respectiveness~ cewah…

p/s: aku rasa besalah sebenanya bagi dia baca artikel tu sebab aku harap dia barubah n buat lebih resarch, rupanya tak, dia tembak rambang n bagi tuduhan melulu siap kutuk lagi…hadeh~

Seductively angry

Posted: 27 : 07 : 2009 in Lupa Tag!

beberapa post aku mengetengahkan kemarahan aku kat ofis, sebab aku fikir aku patut, tapi setelah aku ditegur dek wife aku, aku terfikir, mcm takde point plak bukak blog semata-mata nak kutuk mamat tu kan?? makanya aku pon cuba nak lari dari mengutuk mamat tu kali ni, kebetulan dia pon belum dtg lagi, so takde la point aku nak kutuk (bangsat btol masuk kol8.30, kol 9.20 blom masuk lagi, shilake!!)

————————————————————————————–

malam kemarin wife aku tanya masa aku tgh begolek2 depan dia atas katil, dia tgh buat list tajuk nak carik kat net nak buat assignment, “tanak sambung belaja ke??”, “tanak ah”, lepas balik dari anta dia ke kelas semalam kat ipoh, dia tanya aku lagi, “tanak jadi tutor ke??”, aku cakap “nak sangat, tapi nak buat camna…diploma je”, pastu dia takdela sebut pasal sambung belaja tu cuma aku sendri tepikir rentetan peristiwa tu, aku tetap tak tedetik nak sambung belaja, atleast nak membolehkan aku jadi tutor, dengan penuh eskepisme nye aku cakap, “kalu takde degree, bleh je kan pakai pengalaman keje untuk jadi tutor kan??”, basically dia iyekan ajje, cuma tebuku jugakla kat dalam hati “harap2 ada miracle ada org nak amik aku jadi tutor tanpa amik kisah aku diploma ke SPM jeh”

mende ni takdela menyempitkan sgt kepala aku, cuma kadang2 bila tersebut pasal ni, tepikir jugakla, nak wekcamno, mata ni nampak duit je…tapi aku tak plan duit yang mudah, atleast aku kalu dpt peluang, biala ajar org2 tu btol2 camna industri punya level, bukan teori semata, aku tau, kalu toeri je, dorang akan menyusahkan diri sendri, susah nak carik keje, kalu dah dapat keje lagila menyusahkan org lain plak dalam kompeni tu, unless dorang target nak keje gomen yang sgt mudah, celik mata senyum pegi keje sampai balik keje n tido bangun balik masih lagi senyum (oh sori, aku tak cakap sume gomen, sesetengahnya 🙂 )

dulu ada jugak plan nak sambung belaja, programming, tapi cam tak bebaloi je ngn masa yang sgt sibuk, nak baca buku, praktis, prepare test n exam, assignment lagi…:(, aku tanak lagi harung mende2 tu sume, cukupla 3 taon setengah (telajak 1 sem) kat machang dulu….hadeh….

apa2 pon, aku tetap mengharapkan miracle ada orang offer aku tutor hujung minggu, yeah~ 😀

Naked guide to be rich

Posted: 27 : 07 : 2009 in Lupa Tag!

aku tadi pagi dah taip penuh 1 post, tapi net kat ofis sengal n tepadam tros plak sebelum sempat aku post, so aku tanak taip mende yang sama, aku taip mende lain plak (bodo btol)

————————————————————————————-

kemarin abang ipar aku balik perak sama, so jadi meriah la skit umah tu, terkeluar plak crita pasal HAI-O bioAura tuh, to be rich ke mende sume2 tuh, besar jugak modal dia base on abang ipar aku critalah, dia tak masuk, dia lebih rela jadi pengguna je, aku pon tanak masuk kalu ada sesapa cuba cucuk aku, aku takde effort ke situ, kalu nak kaya pon, bukan secara tebalkan muka, convincekan org itu ini begitu begini

profession direct selling tak salah, halal pe, cuma kena tabahla skit, aku tak tabah, aku tanak buat mende2 tu sume, tapi makin kita tanak buat, makin bykla mende2 camtu dtg, aku penah tekena dek mmber adik aku, adik aku cakap ada peluang bisnes, ye2 la aku pegi, skali MLM, sengal btol, dia convincekan aku mende tu bleh rolling duit gila, dia cakap dia accountant gaji 3k, berenti buat mende tu lagi byk duit dia, lantak kau lah, takde plak aku tgk dia dtg naik kreta, naik tren jugak, hesh…nasib baik dia belanja aku coke kat burger king, bantailah~

oh bukan tu point aku sebenanya, aku tatau apa point aku, sekadar nak post blog je,  tatau nak cakap apa

tapi aku tetap tak ske MLM, yeargh!!

sate ayam (courtesy of sexychef.blogsome.com)

sate ayam (courtesy of sexychef.blogsome.com)

aku berusaha penuh untuk membuang (aku tak plan nak buang, tapi aku tanak dia dalam team, not atleast he know how to handle the job well n it’s up to company if they want to fire him) tapi aku tatau nak buat macam mana lagi since aku tak cukup point, semua point aku akan (for sure) di counter ngn aku disuruh ajar dorang ni sampai bleh buat keje, kamon man…:( aku (ada masa) tanak buat keje camtu, plz….

aku terlalu selalu dikelilingi dengan org yang dah biasa buat kerja mcm aku sampai aku takleh trima org yang tak berpengalaman (bangsat cruel bodoh!), tapi aku masuk sini dengan dijanjikan staf berpengalaman…mungkin maksud dia pengalamandari segi tak reti buat keje, menyusahkan org, menghisap rokok dalam masa yang sgt lama dan dtg lewat ke ofis…wah! kalu aku adalah sejenis ungka yang corrupt, tentulah aku memerlukan tenaga kerja yang sama corruptnya dengan aku, tapi aku tidak seungka itu, makanya aku perlukan tenaga kerja juga yang tidak ungka kan??

maybe aku demand nak mampos, tapi aku prefer org btol2 qualified berbanding org baru nak belaja, aku prefer org tu belaja dulu sampai qualified baru masuk team yang dah head 80years above him

oh tak baiknya aku cakap camtu, in the other side, aku takleh salahkan dia sebab dia tatau buat keje, aku sendri pon ada weakness, kalu aku keje sebagai whatever yang dia do the best, mesti aku pon selenga cam dia jugak kan?? tapi aku kena fikirkan bab aku skang, bab skill maybe bleh dihasilkan thru time (its freakin long time), tapi bab disiplin, kamon man…kau leader la bodo!!

dan semalam, setelah lama aku dengar dia panggil org BRO, semalam dia panggil org DUDE!! kakakakakaka

———————————————————————–

tadi malam ada tahlil kat ofis besempena pembukaan ofis baru, aku sama PIC (partner in crime) aku tak dtg, rebell ke ungka sumbang?? dorang baca yasin, jemaah, makan2 pe sume ngn meriahnya, yey, aku cuma dengar harini berita kemeriahan majlis tu, ada nasik beriani dan sate (fat~) dan aku merasa jugak secucuk tadi pagi ada ofismate bawak, terima kasih

Manis

Posted: 23 : 07 : 2009 in Lupa Tag!
Tags: , , ,

air manis dan air suam (courtesy of http://asleez-asrolareleez.blogspot.com)

kat sebelah ofis aku terdapat seekor kedai makam makan, pagi je aku makan situ pasal pakcik kedai tu sgt isu sebab aku tak minum air manis, dia cakap karang aku takde tenaga nak buat keje, atleast minum kurang manis, janji air tu bewarna la kot, oh tidak pakcik, aku dah explain kat pakcik tu aku ada batu karang, aku cuba jaga supaya batu tu tak menyakitkan buah pinggang n hati aku lagi, so aku kenala jaga hati batu karang tu

pakcik tu counter balik cakap dia pon ada batu karang, tapi dia ok je minum air manis, lantak kau la pakcik, doktor kata org batu karang takleh minum manis selalu, gula tu karang tepu tu yang jadi batu (setakat yang aku tau, wallahualam), daging pon kena jarang, bayam pon takleh, pisang pon sama (merujuk sebuah website la, aku tak igt add dia apa, malas nak carik)

nantila ye pakcik, bila aku dah bersedia nak minum manis nnt aku minum manis, pakcik tu maybe tak puas hati pasal kalu aku dtg cam tak balik modal je, ala…rezeki ada kat mana2 pakcik, kejap lagi aku nak gi sarapan, aku rasa pakcik tu takde pasal semalam dia cakap dia anta makanan ke putrajaya, 5hari ni, tu kan dah rezeki, setakat nak aku minum air teh ke nescafe ke, apa la sgt byknya, nak isi minyak motor bleh, tapi tak jauh mana la n pakcik tu tak naik motor, dia naik kereta, mpv lagi, kalu isi $1.20, sekali press je kot

————————————————————-

tadi malam jiran depan umah aku (apparently mabuk, base on gaya dia melayang) mengamuk kat umah akak2 kilang sebelah umah aku, mencarut ke mende sume, family dia dok panggil2 dari depan umah dia, hesh~

lepas tu aku tatau apa jadi, tetiba dia bunyi mcm sedih dia cakap kaki dia kena langgar (sebelum tu aku dengar kereta lalu agak laju), dia cakap kaki dia sudah pecah, tu dia ajak gaduh…

tak pape pon sebenanya, kaki dia ok je, dia berhalusinasi kot…atau dia minum air manis byk sgt…damn~