pulau best

Posted: 02 : 05 : 2007 in Lupa Tag!

ok…ini crita trip aku ke pulau perhentian hari sabtu ahad n isnin, kalu kat skolah, kira cam buat karangan rencana (diari):

jumaat, April 27hb.
gerak dari klang naik bas kat stetsen bas klang, nutting spesel, even tak rasa excited pon, kekeke, janji aku tak mengadap pc untuk beberapa hari ni, so agak teruja bab tu je, 2kamera dalam tangan n beberapa ratus dalam poket

sabtu, April 28hb.
sampai pasir puteh, kelantan, dalam 4.55am, takdela nak melanguk sgt pasal ngn mmber (pakcik), so cool jela, singgah 7e
minum apa sume bagai, sementara tunggu kol9, mmber aku nak gi cc, isi borang kpli dia cakap, kol7.30am pegi makan kat kedai, budget nak makan nasik dagang, lama tak rasa, tapi takde, so makan nasik biasa lauk ayam n kopi o, nasik tu dia markup rm4.00, macam haram, mugo kawe dok kechek klate, etek…lepas tu aku pegi draw another 100 (incase apa2 nnt – kat pulau bukan de atm machine), then tros gi cc, kol10 kuar cc gi stesen bas,
dalam 10.30am bas sampai n tros gerak gi besut, sementara mmber sorang lagi (mon) dari k terengganu pon dah gerak ke besut

kebetulan kami sampai besut,

dia pon sampai gak, turun kat stesen teksi besut, sementara tunggu 1rombongan lain, kami lepak situ jap, pakcik pegi carik pewarna nipah, mak dia nak buat tikar n perlukan pewarna tu, pakcik sampai stesen teksi tu kebetulan rombongan tu pon dah ada, so gerak nak ke jeti, aku gi beli tuala jap,

n dalam pada tu tejumpa sorang lagi mmber (mel) yang guide rombongan tadi, then kami pegi ke jeti,

tunggu bot, aku, mon n pakcik pegi carik makanan ringan,

pasal kat pulau mahal mon cakap, baik sedia awal2

kol 1.30pm kami gerak ke jeti, 1.45pm bot gerak, cuaca best,
tapi bot melambung2, demn freak, perjalanan dalam 40min, nampak pulau dari jauh….urgh…masa ni baru teruja gila,
sampai2 je, pakcik dimaklumkan yang tu bukan tempat yang kami nak tuju, tu pulau besar (org tu la cakap), so kami tak dengar briefing manager chalet, dok bincang camna nak gi long beach, pulau kecik, pastu dorang panggil gi minum,

sempat denga skit briefing, tapi konspirasi blom abis, masa drag sampai kol5 lebih, aku dah tak mandi 2 hari, aku ajak mon mandi laut, so aku mandi laut while pakcik bincang sumting ngn mamat manatah, aku naik tanya pakcik, pakcik cakap “rupanya, ni la pulau kecik”, hahahaha, tapi kami takde bilik, so tido kat dining je, yuran penginapan tolak

petang ke malam tu takde aktiviti sgt, dalam kol10.00pm, agent (jeme) ajak pegi long beach,

so pegi ah long beach naik bot malam, best gila….bot kecik je, memang thrill, sampai kat mana tah,

kami kene redah hutan plak nak ke long beach tu, ngn kaki ayam nye, ngn licinnye…demn, sampai long beach takde mende jadi, kakakaka, so dorang pegi disco, aku, mon n pakcik malas nak layan, kami turun n gi tgk bola..ujan la plak…abis bola, kami naik balik, n balik ke chalet balik, memang letih, sampai chalet, mel goreng keropok, dia tak follow gi long beach, makan keropok n aku tido…

ahad, April 29hb.
bangun pagi tatau nak buat apa,

gosok gigi n lepak borak2 ngn budak2 ni (tak join group rombongan ni), pakcik plan amik set makan semalam je, harini kami makan makanan kami je, cut cost, tapi sebab dah kenal n agak rapat gak ngn jeme nih…jeme offer gak soh sarapan, makan nasik lemak pagi tu,

dia dah basah lenjun, pagi2 mandi laut ngn anak laki dia 2 org, sempoi je mamat tu, lepas makan aku pegi berendam ngn pakcik, tgk ikan, demn….


asalla kamera aku tak kalis air, cantek, ramai je ikan berlari2, tapi tak jinak, bagi roti pon tak kenal, appara….

aku naik awalla jugak, snap gamba itu ini, 1group (16org, budak2 rombongan tu) gi snorkeling pagi tu, dalam kol10.00am aku rasa, kami pon dok buang masa kat tepi pantai, memang heaven,pastu dia kasik lunch, ayam masak merah, sayur skit, okla buat kenyang skit, dimaklumkan group kami gi snorkeling kol4.00pm nnt, sementara tunggu kol4.00pm tu, mengantukla plak,

nap jap………………………………………………..

mon kejut aku dalam kol4.00pm,

siap2 kejap n tros gi snorkeling,

bley tahan jauhnye, tempat 1st tu, ombak kan main kuatnye,

bot melambung2 gak, aku pakai life jaket n goggle, sorang2 turun…then aku turun, tak pandai berenang, memang takutla jugak ngn ombak yang camtu, tapi rupanya ok, kekeke, dalam gila, memang freak tgk karang hitam2 je kat bwh masa 1st time masuk, tapi lali dek ikan2 yang chantek2, clown fish je tak jumpa, ikan yang tolong bapak nemo (finding nemo), ikan biru tu adala, tu nampak giant fish, cam flower horn, pergh….segerombolan lalu bawah kami…masing2 dah takut kene attack, aku try hulur tgn, jap lagi dia pandang aku tenganga2, demn, aku dah tak tentu arah…tapi tu pengalaman, hehehe

aku naik bot balik, kepala dah pening2, maybe goggle ketat sgt kot,

gi tempat kedua, kat situ ombak tak kuat, sedang n tenang je, tapi kepala sudah pusing, gagahkan jugak, kat situ tak sejernih tempat 1st, tapi karang dia chantek2, memang chantek, cam korang tgk dalam tv, ikan dia pon kecik2 n cute2, lalu depan mata, tapi cam jinak2 merpati, lalu bley, pegang jgn, kekekeke, nak ke aku picit…aku naik awal, pasal pening n nak muntah, bukak goggle ok la skit, memang goggle la kot buat pening….

budak2 ni siap berdiri atas karang, demn best je…

sume dah naik n kami gerak ke tempat 3rd,

tempat last, suppose 5tempat, tapi tak sempat pasal dah gelap n nampak cam dah ujan je tempat nak tuju tu, tempat ke 3 ni takde mende sgt, kat tepi pantai, aku dah teduduk, tak la
rat,

budak2 lain jela gi snorkel lagi

kami gerak balik dalam kol6lebih, angin dah mula kuat masatu, aku cepat2 gi mandi shower, lepas tu baru ilang pening, aku tros naik dining hall,

salin baju n snap gamba ribut,

1bot tenggelam, dalam pada tu dapat berita sebahagian budak dari rombongan lain tu pegi long beach n stuck kat 1tempat pasal ribut, takde bot nak amik, bot kami pon tenggelam,

so team2 resque tergolong dari group kami (budak2 dorang tamau selamatkan kawan sendri-bodo~~) pegilaaa selamatkan budak2 tu, tracking malam2

dorang buat bbq malam ni,

aku tak makan lagi, even lapa gila, tunggu jela budak2 resque ni balik, dalam masatu, budak2 rombongan tu yang melahap tak hengat kat mmber2 dorang yang kebulur dalam hutan tu,

aku sempat snap gamba ketam, kekeke….then aku lepak baring kat dining ngn mel yang dah tetido ngn budak2 rombongn yang seronok makan tak pikir dah kat mmber (perot korang je yeh korang kira),

sesampai budak2 resque, aku pon snap la gamba tanda kenangan berjaya resque budak nih, tapi budak2 resque tak gi makan tros,budak2 sesat tu makan dulu (dahla diselamatkan, tak pelawa plak tu, demn je korang), so dorang settle, jeme bising2 ajak budak2 kami makan, dia tak sedap hati pasal budak2 kami tak makan lagi, so kami pon makanlaaaaaaaa….

malam ni suppose de camp fire, dorang nak buat fire dance, tapi tak jadi, sebab gerimis mengundang, so aku tido awal, gila letih, beralaskan kain pelikat (yang kebetulan aku bwk) buat lapik lantai yang lembab dek kene ujan tadi…tido…sampai pagi

isnin, April 30hb.
aku tejaga awal, tau2 ada slimut atas badan aku, sapalaaaa baik sgt selimutkan mamat hemsem nih,

aku gi gosok gigi n snap gamba chalet waktu pagi, nak cuba habeskan memory (378keping lagi masatu nak abiskan…demn~~), snap hape2hentah, janji ada gamba

mon tejaga n aku pon snap gamba dia yang bangun pagi ngn muka sememeh mengadap laut,

pakcik plak bangun then kami gi amik gamba atas batu mengadap laut,

serius segar,

angin sepoi2 bahasa (aku harap aku jumpa angin yang menggunakan bahasa mencarut), lepak jap kat situ sambil makan twisties pakcik beli kat tanah besar, then dorang panggil sarapan

sarapan pagi tu,

bihun goreng, balun 2pinggan, then aku gi mandi laut lagi, turun awal sebab nnt nak jemur baju, tanak balik kang basah n nak masuk dalam besg….erk…mesti tengik bau, difahamkan bot sampai kol2.00pm, kol 11.00am aku naik pantai, mandi shower n jemur baju, lepak ngn mon n kak long, then pakcik pon naik jugak, kami siap2 pe sume, lunch tak disediakan


masa lepak2 tu, jeme dtg nak kutip duit, suppose rm100++, tapi dia mintak rm100 je, yang lain dia cover, gila hape mamat ni, kami pegi dah macam sponsored je, kekekek, kasik jela 100, dah dia bekeras gak, byk dia abis nak cover kitorang, dalam 2k jugak, tq jeme, kekekek

dalam kol 2.00pm bot sampai,

kami pon naik n menuju ke tanah besar balik ~end

Advertisements
Comments
  1. devil mumu says:

    waah..best aa kau..jeles aku..eh..tp knape aku ade dlm tu skali? heheeh..aku cuti2 duduk rumah je..su la..mmula die ajak g genting..tp last2 cancel..huh

  2. hani says:

    waa… bestnyee!!!!! aaa… nk gak g. ermmm… ramai xde r fahmi… tu r cancel!!! ayarkk…

  3. dieb says:

    aloooo….nie yg jeles nie, dh lama aku ngidam nk pi pantai… aduh….

  4. adie says:

    walaupun aku org pulau tapi teruja gak.. hehe.. tangh… kawan ko yg tak suke beger king tu pon ade ek? akekeke…

  5. Adieanna says:

    kawan x suka beger king? hehe.. mana gamba awek yg skilas cam aku?? ahaha aku lagi 2 minggu ke redang island! yeehaaa!!!

  6. t a n g l o n g says:

    devil mumu = kau jgn janji ngn su, dia ske cakap keling
    hani = hai su…aku tak cakap kau keling, sapa tah cakap
    dibb = mengidam?? sapa buat kau nih
    adi = kau salah org daaa….tu org lain
    ana = aku tak amik gamba minah tu plak…kekekek

  7. rumadatme says:

    Macam blog darjah 3 ada cerita bergambar@!~ heheh@!~ nanlong@!~ ngedet@!~

  8. Adieanna says:

    lenkali amek gambar die.. akekeke

  9. pakcik says:

    heh bile kita nk pi lg long??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s