kerja lagi

Posted: 27 : 10 : 2006 in Lupa Tag!

dah lepas raya, aku balik sini raya ke4, ngn parent aku yang maseh cam tamau kasi aku balik…tapi ada tanggungjawab,…juga sesampai dapat sms untuk esoknye punye keje n tros sms adi mintak tolong itu ini….

erm…point harini bukan nak crita pasal bestnye raya aku, tapi nak crita pasal tipikal yang aku rasa pada kecik sampai skang…n sampai bila2 kot

1) kenapa raya nak kene ada cam sedih2
2) kenapa family aku nak tgk crita sedih hari raya
3) kenapa takbir raya (org melayu) didayukan…seboleh2 nak bagi sedih
4) kenapa aku tak rasa raya tu best dah??

most of the time…aku byk berfikir pasal point no.3, aku pegi surau n denga org takbir, pasang tv org takbir, aku penah pegi ceramah n aku sgt setuju ngn ustaz tu, kenapa hari raya org melayu takbirnya slow lambat dayu2, walhal lirik (erm…maksud ayat takbir) tu sendiri tak relevan untuk di dayukan, maksud keseluruhan pasal tentera muslimin yang berperang satu ketika dulu dalam bulan ramadhan dan encapai kemenangan (btolkan aku kalu aku salah)…takde kene mengena ngn kesedihan, tu kan satu yang dbanggakan, patut dirai, bukan ditangisi..aku cakap pasal ditangisi pasal dulu masa kat skool, most of kawan aku sedih, belinang2 air mata denga takbir raya…aku ckp what the hell?? tapi….yelakan, telinga aku dah allah buat camni nak buat camna, pasal tu aku takleh denga lagu raya, aku tak ske, tak enjoy, bukan sedih, tapi tak syok, rasa potong je, pasang lagu lain pon bagus jugak, tapi aku takkan bley ubah persepsi org untuk ubah lagu takbir raya tu jadi lagi rancak rock keras dsb kan??

apa pon…aku tgh usahakan ver2 webpage aku…byk masa tertangguh…aku takde mood lagi pon skang 🙂

terima kasih luangkan masa di sini

Advertisements
Comments
  1. g a i j i n says:

    ini pendapat aku. aku mmg bias, + nnt korang pun kena gak… hahaha (mid life crisis)

    no 1. hari raya ialah hari kesedihan, serius aku cakap. kita sedih kerana nak meninggalkan ramadan, bulan yang mulia, bulan segala berkat. aku pun sedih. + nnt bila dtg melawat kubur, tengok kubur yg dilawati makin banyak. terasa diri ini sudah tua.

    tipikal melayu akan mintak maaf di hari raya, walaupun cara kita kurang tepat sebenarnya. sepatutnya mintak maaf macam ni… “saya mintak maaf kerana …(cakap semua kesalahan kita kat sipolan tu)”. tapi tidak, kita buat secara general, dan berharap si polan tu tau salah silap kita.

    no2. no komen. famili kau. lantak depa laa… aku pagi raya layan world series baseball. tigers vs cardinals.

    no3. aku setuju dengan kau. takbir tak patut didayukan. ianya ialah battlecry waktu perang dulu… tapi, kita pun tak tahu macam mana orang waktu tu buat, kita cuma tau bijik butirnya sahaja. macam bunyi dinosaur, kita tak tau bunyinya pun… secara logiknya, battlecry takde yang mendayu² kan?

    no4. itu adakah prasangka buruk masyarakat kita bila mencecah umur 20-an dan berkerjaya. kena bagi duit, jumpa member² pun semuanya dah beranak pinak, nak skodeng jiran sebelah pun rasa dah tua diri ini. nak ngumpat² lagi la tak best. the best solution ialah kawen. itu akan men -topup agenda raya kau. series aku cakap ni…

    selamat hari raya anyway… cheers dude..

    aku mintak maaf sbb aku komen lelebih lak… hahahha

  2. Adieanna says:

    haah la wei.. aku pun setuju jugek.. kadangkala terpk ngape sedih sgt lagu raya neh…

  3. faradanny says:

    uh..aku nk komen no 4.dimane, kenape raye dh xbest… itu ade lah karena, ko dh xdpt duit raye, spertimane ko dikale kecil2 dahulu bak semut2, ramai org akan bg duit raye, dimane juge diorg tertipu ngan kecomelan ko sbg semut, lalu memberi duit raye… tu lah kesimpulan aku…cekian…
    lagi satu, arap2, bagi la duit raye kt aku..dimane, ko bleh membantu aku menceriekn suasane raye yg sebulan ini buat aku..hephep… jasemu dikenang..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s